fbpx

Wat jij als ouder altijd al hebt willen weten over spelen

Wat een geluk dat je mij nu treft, met mijn  superpower spelen en  dromen.
1 van de fijnste herinneringen aan de jeugd van onze inmiddels volwassen kinderen, is in “de tent” zijn.
Zelfgemaakt, door hen, met doeken, wasknijpers, krukjes..
Door hen zelf gesmeerde kleverige boterhammen met pindakaas eten.
Dit alles, terwijl de zon in “de tent” door de kiertjes op onze gezichten schijnt en we op knuffels liggend fantaseren over wat er maar in ons hoofd op komt, als kinderen onder elkaar.
Totale verbinding, rust, blijdschap, gelijkheid.
Toch heb ik vaak ouders getroffen die hun kind wel wilden helpen om minder angstig te zijn op allerlei gebied, alleen niet wisten of konden te verbinden.
Want dat is de basis, in mijn beleving, om veiligheid te creëren om als kind te wennen aan deze veranderende wereld en te groeien..
Ik deel mijn 3 supertips voor jou, regelrecht uit de praktijk:
  1. Spelen is connecten. Als jij geen eigen fantasie hebt, laat dan je kind zelf kiezen uit wat er op zijn kamer ligt. Alles behalve tablets etc. En vraag: en nu? Laat je leiden! knik, hum, kijk wat ie doet, zoek voorzichtig toenadering met een soortgelijk speelgoedje.
  2. Zet een timer: zo kun je jezelf vrije tijd geven. Je zorgt dan dat je samen met je kind een mini vakantie hebt om te spelen. Je zegt wel, dat als de timer gaat, je weer aan de slag moet. Dat is duidelijk. Rond het spel wel kort samen af en zeg dat het fijn was zo samen.
  3. Vang je eigen oordelen op, die door je hoofd schieten: “Dat vindt die van mij toch niet leuk om te doen, daar is tie veel te wijs voor”, Kijk mij eens stuntelen” “Ik wou dat mijn ouders zo met mij hadden gespeeld” Soortgelijke gedachten komen vaak voor. Je voelt jezelf omgemakkelijk, je hebt misschien verdriet over vroeger. Allemaal zaken die je op kunt schrijven en eens onderzoeken bij jezelf en misschien iets mee doen. Voor nu: JA, je kind wil spelen  met jou! Ja, je mag zeggen: leer mij maar spelen. En lach erbij. En JA, wat jij niet kreeg als kind, mag jij nu echt aan jouw kind geven en misschien ook aan jezelf? Door ook eens wat luchtiger en aardiger te zijn voor jezelf?
Doe er je voordeel mee, lieve begaande ouder!