fbpx

Hey, Hallo, ik ben Yvonne…

Als kind

Vroeger was ik een blond, gevoelig klein dromertje met glanzende haartjes en een brilletje met sterke glazen. Ik wist het niet, maar ik ben op jonge leeftijd op de overlevingsstand komen te staan. Ik durfde niks meer, trok me terug. Vanaf de kleuterschool heb ik veel angsten gehad en die zijn bij elke leeftijd wat getransformeerd in een andere angst: Angst voor de dood, pleinvrees en hyperventilatie. Eetstoornis en sociale fobie. Mijn hoofd draaide overuren. Mijn maag zat altijd in de knoop. Mijn lijf was verstijfd en ik was altijd in de vlucht of bevries modus. Ik droomde het liefst weg of zat met mijn cavia te spelen. Dan kon niemand me raken. Op 18 jarige leeftijd verliet onze moeder het gezin en had ik jaren geen contact meer met haar.

Overleven

Ook lang nadat mijn man en ik kinderen kregen, ben ik puur op wilskracht en oplossingsgericht de opvoeding en mijn persoonlijke ontwikkeling aangegaan. Ik had al flink wat overlevingstechnieken vergaard, telkens als ik niet meer vooruit kon EN ik voelde geen hoogte of diepte punten. Alles ging met vallen en opstaan, net als bij andere mensen.. dacht ik… Ik merkte regelmatig dat wat ik als mama deed niet goed ging, alleen wist ik niet waarom. Bij mijn man ging het vaak veel natuurlijker, dat zag ik wel. Het contact met mijn moeder was na herhaalde pogingen van beide zijden  desctructief voor mij en ons gezin. Met liefde en vergeving naar ons allemaal heb ik haar losgelaten. Alleen…ik sprak niet uit wat er allemaal in mij leefde. dat kwam niet in mij op of durfde ik niet. Als professional in de zorg, kon ik patronen in gezinnen prima analyseren en raad geven. Pas toen ik dik veertig was, besefte ik dat ik eigenlijk niet kon voelen. Ik beredeneerde alles. Ik zag patronen en koppelde er een conclusie aan: ik voel me nu angstig en reageer dus zo en zo. Blijdschap of dankbaarheid kon ik ook beredeneren, alleen niet echt voelen. En toen ik dat eenmaal besefte wilde ik zo niet doorgaan. Niet als vrouw, moeder en echtgenoot. Alles beter dan als een halve zombie door het leven gaan en plichtgetrouw bezig zijn. Toen ben ik een weg ingeslagen van overleven naar leven. Ik heb weer allerlei stappen genomen. Nu om meer in contact te komen met mijn gevoel en me uitspreken.  Kwetsbaar durven zijn en mijn binnenste laten spreken. Ik heb bij clownerie gemerkt dat ik een heel pure kant heb, die zo ongepolijst is. Wat een geschenk! Clown Fie, dat ben ik ook. Ik vermoed dat het geen wonder is dat ik jaren lang met mensen en gezinnen met autisme heb gewerkt: Vanuit de overleefmodus via logisch denken en visualiseren naar voor helpende stappen in hun leven. Mijn hoofd kon hen en hun proces goed volgen. Mijn gevoel kon ik zelf ook nauwelijks vangen in woorden en was nauwelijks in beeld.

Oogsttijd

 

Het leven dat ik leidde en het werk dat ik deed, was op een gegeven moment niet meer genoeg. Mijn levenslange persoonlijke en professionele ontwikkeling zorgt er nu voor dat ik weer andere mensen mag  inspireren en ondersteunen. Mijn hart wil namelijk meer voor mijzelf EN voor jou EN voor jullie kind. Meer steun, vrijheid, verbinding, warmte, begrip, liefde en bovenal inspiratie. Daar passen weer andere ouders bij en andere kinderen met autisme die hooggevoelig zijn. EN het liefst ga ik naar de basis, naar de jonge gezinnen die nog een hele weg te gaan hebben. Als daar minder schaduw hangt, een halfvolle gieter klaarstaat en meer zonlicht komt, dan komt het wel goed met de zaadjes die we samen hebben geplant! Ik heb zoveel meer wijsheid, ervaringen doorspit, doorvoeld EN ben daar nog elke dag actief mee bezig. Ik, die het altijd graag snel en makkelijk wil oplossen, heb gemerkt dat dat vaak niet zo werkt. Er veranderen pas dingen als jij er zelf klaar voor bent en je je commit. En dan verandert je omgeving met je mee. Dat is een continu proces. Dat houdt niet op. Ik ben nu ondanks EN dankzij mijn ervaringen levenswijs en niet ‘muisgrijs’. Van ‘Vallen en Opstaan’ ben ik gegaan naar ‘Staan en Opvallen’. Ik ben gegroeid van een onbewust mens naar een bewust mens met hart, hoofd en ziel. Ik deel dit alles graag met jou als jij ook wil gaan leven.

Live-life-to-the-fullest